Børneorm

Hvad er børneorm?
Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion blandt mennesker i Danmark. Selvom børneorm mest smitter børn kan voksne sagtens blive smittet. Børneormen er en ca.1 cm lang hvid orm, og den kan ofte ses liggende på afføringen.

Hvordan får man børneorm?
Barnet får typisk børneorm fra kontakt med andre mennesker, fra støv, legetøj eller fra leg i sandkasser der er forurenet med orme æg. Barnet får orme æg på fingrene og putter fingrene i munden, hvorved æggene kommer ned i maven, hvor de udvikles til voksne orm.

Hvilke symptomer er der ved børneorm?
Børneorm forårsager kløe ved endetarmsåbningen, fordi hunormen, især om natten, når der er varmt under dynen, vandrer gennem tarmen og lægger sine æg omkring endetarmsåbningen. Barnet sover derfor uroligt, vågner nogle gange og er irritabelt og grædende. Hos piger kan ses vaginalt udflåd, da orm en kan kravle ind i vagina. I enkle tilfælde kan mavesmerter være det eneste symptom.

Hvordan opdages børneorm?
Nogle gange ses børneormene omkring endetarmen eller på afføringen. Ormene ses som ca. 1 cm hvide tråde, som bevæger sig. Såfremt man har mistanke om, at barnet har børneorm, kan der tages et analaftryk, med remedier udleveret hos lægen.

Hvad er et analaftryk?
Et analaftryk, er et aftryk af endetarmsåbningen lavet med et stykke tape, i et forsøg på at indfange børneormens æg. Aftrykket laves om morgenen når barnet lige er vågnet og endnu ikke har været på toilettet. Der skal bruges et objektglas, klar tape, og en træspatel som udleveres hos lægen.

Hvordan laves et analaftryk?
Træspatlen beklædt med den klare tape, (med klæbesiden udad), trykkes mod endetarmsåbningen, således at evt. æg klæbes på tapen. Tapen placeres på objektglasset med aftrykket midt på glasset og overskydende tape klippes af, så det ikke når ud over objektglassets kanter. Objektglasset placeres i det medfølgende forsendelsesetui, som skal afleveres hos os inden kl. 10.30 samme dag prøven er blevet taget. Vi sender prøven videre til  mikrobiologisk afdeling .

Hvis mistanken til børneorm er stor skal der foreligge 3 negative svar før børneorm kan udelukkes. Hvad kan man selv gøre?

 Har man børneorm, bør man tage bad om morgenen for at fjerne æg og orm omkring endetarmen.

 Det er vigtigt, at alle i familien – det vil sige både børn og voksne – vasker hænderne grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid.

 Orme æg kan overleve et par uger uden for menneskekroppen

 Smittede børn og voksne bør have korte negle, da ormene kan gemme sig under lange negle.

 Man bør skifte sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen.

 Rengør boligen grundigt, specielt i soveværelset. støvsuges grundigt, både i og udenfor sengen. Legetøj bør vaskes i varmt sæbevand.

 Spis ikke mad i soveværelset.